שאלה: קראתי שאדר שלו גוזר גזר דין חובה על העולמות הוירטואליים כגון סקנד לייף Second Life במסגרת כתבה בספר החיים של ערוץ המחשבים: עולמות וירטואלים ב Ynet בטענה שעולמות תלת-ממדיים הבטיחו חיים מקוונים עשירים אך בפועל הם הכזיבו גם מבחינה עסקית וגם בגלל שתעשיית הפורנו וההימורים השתלטה על כל חלקה טובה.
תשובה: אז מה השאלה?
שאלה: האם אלו הימים הנוראים של סקנד לייף והמטאוורס?
תשובה: לפני שגוזרים את דין וחותמים, מומלץ לקרא את סקירת המגמות הבולטות בתעשיית העולמות הוירטואליים לשנה הבאה 2009 ולקבל פרספקטיבה רחבה יותר. פסילתם של העולמות הוירטואליים בשל המגבלות הטכנולוגיות הפלטפורמה, כמוה כפסילת הנסיעה בכלי הרכב כי ישנן מכוניות שזוללות דלק. שנת 2008 מסומנת כשנת מפנה על פי איגוד העולמות הוירטואליים העולמי. למעלה ממאה וחמישים עולמות וירטואליים נמצאים בשלבי פיתוח שונים. הכתבה חסרה התייחסות ובחינה של המדיום והמסר הטמון בו, כמו גם הפוטנציאל של עולמות וירטואליים נוספים.
שאלה: האם סקנד לייף הוא משחק?
תשובה: האם סקנד לייף הוא משחק? התשובה היא לא. העולם וירטואלי התלת ממדי סקנד לייף איננו משחק מחשב, למרות שבתוכו תמצא משחקים שנוצרו על ידי המשתמשים עבור משתמשים אחרים.
שאלה: אז מהו משחק?*
תשובה: למשחק אין הגדרה אחת. ההגדרה המקובלת בקרב העוסקים בחקר המשחק ו"האדם המשחק" Ludology, היא זו:
"משחק הוא פעולה מכוונת מטרה תחרותית המתבצעת במסגרת חוקים מוסכמים". (מכון אינטראקטיב, שוודיה).
שאלה: ומהו משחק מחשב? *
תשובה: גם כאן יש יותר מהגדרה אחת. הגדרה המועדפת עלי שמה את האדם במרכז ומתייחסת פחות לצד הטכני והפירוטכניקה ו"זיקוקים" של המעבדים הגרפיים:
"משחק מחשב מוגדר כתוכנת מחשב בה שחקן אחד או יותר מקבלים החלטות תוך כדי שליטה באובייקטים של המשחק ומשאביו במרדף אחר השגת מטרה". (אוברמרס, 2004).
שאלה: מה הוא המושג מטאוורס* שמוזכר בכתבה?
תשובה: המושג "מטאוורס" הופיע לראשונה בספרו של ניל סטיפנסון [ולא סטיבנסון] ב"Snow Crash" בשנת 1992. בספר המדע הבדיוני, ה"מטאוורס" הינו עולם וירטואלי שבו בני אדם מיוצגים באמצעות "אוואטרים", דמויות וירטואליות תלת ממדיות, מקיימים אינטראקציות האחד עם השני וגם עם "אוואטרים" יצירי תוכנת מחשב בעלי בינה מלאכותית, במרחב תלת-ממדי המדמה את העולם הממשי.
שאלה: ממה מורכבת המילה "מטאוורס" ?
תשובה: המילה "מטאוורס" מורכבת משתי מילים בלועזית: המילה "Meta" שפרושה בעברית הוא "על" והמילה "Universe" שפרושה בעברית הוא "יקום" או "עולם". ה"מטאוורס" משמש כיום כמטבע לשון לתיאור העולם הוירטואלי סקנד לייף וגם כמילה המתארת את חזון האינטרנט העתידי.
שאלה: אז מה התפספס בכתבה?
תשובה: לדעתי, הפספוס הוא בחינת העולמות הוירטואליים מזווית הצרה של הפלטפורמה הטכנולוגית ומגבלותיה בכתבה שאיננה מעודכנת.
שאלה: אז מה חדש בסקנד לייף?
תשובה: על כוכב נולד שמעת בוודאי. בשבוע שעבר נבחר מוזיקאי וזכה בחוזה הקלטות והופעות בעולם הממשי בעקבות הצלחתו בסקנד לייף. גם קוקה קולה חוזרת לפרסם מוצרים בסקנד לייף אחרי תקופה ארוכה.
שאלה: יום כיפור בפתח. אפשר לסכם?
תשובה: התשובה במילה אחת היא: אינטראקציה. זו מילת המפתח. העולמות הוירטואליים מזמנים למשתמשים סוגי אינטראקציה שלא היו אפשריים קודם לכן. ועל חזון המטאוורס, האינטרנט העתידי, מדבר על אינטראקציה ותקשורת בזמן אמת חוצי פלטפורמות [סלולר, מחשב, נגן מולטימדיה] שיקושרו ויתחברו עם העולם הממשי נרחב בפעם אחרת.
גמר חתימה טובה.
---------------------
* מתוך הספר "החיים במציאות מדומה [שם זמני]" שנמצא בעבודה. הספר מיועד למתעניינים במהפכת המשחקים הדיגיטאליים והמטאוורס שבה אנו חיים. הספר מיועד לכל המתעניינים בתשובות לשאלות יסוד באשר לאופני ההתנהגות והלמידה האנושית במשחקים דיגיטאליים ועולמות וירטואליים ואלה המתעניינים בפוטנציאל העסקי והיישומי הטמון בהם.
בספר מוצגות המשמעויות של החיים במציאות מדומה מנקודת מבטו הייחודית של ד"ר חנן גזית.
הכותב, ד"ר חנן גזית, עומד בראש MetaverSense הפועלת בעולמות וירטואליים ומשחקים דיגיטאליים ומתמחה בייעוץ, הדרכה ופיתוח פרויקטים לקהל לקוחותיה: משקיעים ויזמים, חברות, מוסדות וארגונים במגזר הפרטי והציבורי. ד"ר גזית הינו יועץ לאיגוד העולמות הוירטואליים העולמי AVW ומייסד די.ג.ר.ה ישראל- המרכז הישראלי של הארגון הבינלאומי לחקר משחקים דיגיטאליים. חבר מערכת כתב העת הבינלאומי למשחקים וסימולציות נתמכות מחשב. חוקר ומרצה ב H.I.T - מכון טכנולוגי חולון.
2 תגובות:
מעניין.
אני חושב שבעקרון אתה צודק אולם עם זאת ללא אלמנט ה"משחקיות" העולם הוירטואלי לא יכול לפרוץ באמת.
לכן קשיים טכנולוגיים ממושכים מדי (סקנדלייף לדעתי עדיין מאד פרימיטיבי מבחינה תפקודית וויזואלית) עלולים לגרום לנושא לאבד קצת את המומנטום...נראה לי שהעולם הוירטואלי מכוון לאנימציות קצת מורכבות מדי בשלב הזה ובכך פוגע בתפקודיות.
רוני שלום,
תודה על תגובתך. צודק. אין ספק ש"משחקיות" היא גורם משמעותי מאד בעולמות הוירטואליים מעצם הגדרתם.
מבחירת האוואטר ועד לסוג האינטראקציות עם האובייקטים.
לכן אנו כוללים במטאוורס, הדור הבא באבולוציה של האינטרנט:
Web3d = רשתות חברתיות+עולמות וירטואליים+משחקים דיגיטאליים.
אנחנו רק בהתחלה.
הוסף רשומת תגובה